שוק רמלה - מהשווקים הראשונים בארץ שפועל עוד מימי השלטון העות'מני.
בין אוכל הודי, חומוס בצלחת בורקס עם לימונדה ממכרת וסנדוויץ' טוניסאי, כמה מקומות מומלצים בשוק רמלה בסיור קולינארי עם רויטל ארנון
על כמה שווקים בארץ אפשר להגיד שהם פועלים כבר מימי האימפריה העות'מנית בארץ ישראל? מעטים מאוד. שוק רמלה הוא אחד מהם. לא תמצאו כאן מסעדות שוק טרנדיות או ברים שפתוחים עד השעות הקטנות של הלילה, או מזללות עם גימיק של שניצל בחלה. לא. אמנם נערכו בו כמה וכמה סבבי שיפוצים, אולם לא יהיה זה מוגזם לטעון שבמשך שנים ארוכות, שוק רמלה שמר על אופיו, על גודלו ותכולתו. לטוב ולרע. שום שינויים מרחיקי לכת לא נעשו בו. מעין שמורת טבע שמספרת מה היה פה פעם. איך קנו ואיך אכלו, לפני ששווקים עירוניים הפכו ליעד תיירותי.
הגענו לסיור קולינרי בשוק רמלה עם רויטל ארנון שמכירה כאן את כולם. רויטל שתמיד אהבה לסייר בשווקים (הכרמל, פשפשים, בצלאל ) לגלות מקומות נסתרים. מכיוון שעברה לגור בעיר מודיעין לאחר נישואה, גילתה את שוק רמלה, והחלה לערוך בו סיורים. כאשר הגיע הקורונה, חיברה בין העסקים בשוק לבין תושבי העיר מודיעין שהביאו את תוצרתם עד לבתי המזמינים.
פתחנו את הסיור ב"חומוס סלים", זהו עסק משפחתי, עם מתכון סודי של חומוס שעובר בדורות. טעמנו גם מהפלפל שהיה חם וטרי כמו הפיתות שהתלוו לשולחן. לדברי רויטל חומוס טוב נמדד לאחר האכילה, כאשר התחושה בבטן איננה כבדה. וכך היה.
המשכנו ל"מאמא אינדיה" , שם טעמנו בטטה וואדה שעשויה מתפוח אדמה מטוגנים בקמח חומוס עם קארי , זרעי חדרל זרעי ואניס. טעמנו גם סמוסה – כיסוני בצק הודי ממולאים באפונה, שבהודו מקובל לאכול אותם כחטיף. את כל המוצרים ניתן לקנות בחנות הסמוכה "גרייס וג'וני תבליני ההורים"
המשכנו למעדניה "מוצרלה" המציעה מבחר דגים מעושנים, גבינות, חמוצים, זיתים ממרחים, לבאנה ועוד, ומשם למאפיה, שם ראינו איך הפיתות והביגל נפלטים מהתנור החם. טעמנו אותם עם שמן זית וזעתר טרי.
משם לבורקס באבא (זה שפעם קראו לו "בורקס רמלה") הוא הבורקס הטורקי האורגינל ויש רבים שטוענים שהטעים במדינה. דוכן הפועל כבר למעלה מ 40 שנה בניצוחם של שלושה דורות. הסבא חיים מלוכה שעלה מאיזמיר שבטורקיה לפני 50 שנה, שייסד אותו, והיום ממשיכים את דרכו ביד רמה הבן וגם הנכד סמי. הם שומרים על המסורת של אפיית בורקס מבצק מדהים, אותו מכינים במקום ביד על בסיס שמן – ללא מרגרינה ושומן טראנס, הבצק עובר לישה מאוד ארוכה, עד היותו גמיש לפתיחה מאוד רחבה. והכל בנוסח טורקי. לצד הבורקס מוגשת לימונדה טרייה שעושים אותה בצורה מיוחדת: טוחנים לימונים שלמים, עם הקליפה, זה מה שנותן לה את הצבע והטעם הנהדר.
מכיוון שרויטל ביקשה שנבוא עם בטן ריקה, וכך היה, המשכנו לסנדוויץ' הטוניסאי של בוקובזה. זהו אחד המאכלים המזוהים ביותר עם שוק רמלה, והכריך הטוניסאי של חיים בוקובזה כבר מזמן הפך שם דבר ומוקד עלייה לרגל. בתוך לחמניית בגט (בסגנון בגט, כזו של פעם), בוקובזקה מניח בטקסיות ממרח פלפל, סלט ירקות קצוץ, לימון כבוש, טונה בשמן, חתיכות תפוחי אדמה מבושלים וביצה קשה. זו כל התורה. היה מעולה.
הסתובבנו עם רויטל ברחבי השוק ומסביבו. רמלה מסמלת יותר מכל עיר את האחדות בין העדות והדתות, וחיים בה בדו קיום ובשכנות טובה.
מי שיבקר היום ברמלה יתקשה להאמין שהעיר חיה ותוססת שהיתה ישוב מנומנם במשך שנים רבות.
רמלה הוקמה ע"י הערבים, התכנון האדריכלי שלה דמה לערים שנבנו בסגנון רומאי- רחובות רחבים ישרים ובמרכזם מבני ציבור. השוק הוקם בסוף התקופה העות'מאנית, שופץ בתקופת השלטון הבריטי וקיים כבר למעלה ממאה שנה.
לפרטים: רוויטל – קולינריה, סיורים חוויות 050-7507107