top of page
  • תמונת הסופר/תנועה מצרי

נישואין, גירושין ומה שביניהם



במאה העשרים ואחת כבר ברור לגמרי שנישואים אינם בהכרח לנצח, יותר ויותר זוגות מחליטים שלא להינשא, או להינשא נישואים אזרחיים, או בטקסים כאלה ואחרים או לחיות יחדיו ללא כל טקס כידועים בציבור, אבל עדיין ניתן לומר כי החלק הארי של הזוגות היהודיים בוחרים להינשא "בדרך המלך" בדרך הידועה והמוכרת כדת משה וישראל באמצעות הרבנות.

נישואין הם דבר מורכב, בני הזוג נישאים זה לזו ומקימים משפחה לאחר שכל אחד מהם גדל בבית אחר, במשפחה גרעינית אחרת, חונך אחרת, מגיע ממנטאליות שונה, ולעיתים רבות אף בעל השקפות עולם ודעות לאו דווקא זהות. במהלך הנישואין בני הזוג מתמודדים עם גידול הילדים, חלוקת הנטל של הטיפול בילדים ובבית, איך לחנך את הילדים, איך להגיב לילד שצורח, איך להגיב לילד שממרה את פי הוריו, איך להתמודד עם גיל ההתבגרות, עם מריבות בין האחים, עם בעיות בלימודים, וכיוצ"ב התמודדויות שלעיתים רבות מציפות אצל בני הזוג ובמשפחה כולה חילוקי דעות ומשברים לא פשוטים.

אז האם יש "דרך המלך" לנהל זוגיות ונישואין?

האם יש "דרך המלך" להתמודד עם קשיים ומשברים במהלך הנישואין?

האם יש "דרך המלך" להתמודד עם מחלוקות לגבי אופן גידול הילדים? דרך החינוך של הילדים? התמודדויות עם ויכוחים, מנטאליות שונה? השקפות עולם שונות?

האם יש "דרך המלך" לגירושין?

על שאלות אלה ואחרות ננסה לענות בכתבה שלהלן, באמצעות נשות מקצוע שיתנו טיפים חשובים מעולמן המקצועי כאשר מניסיונן עולה שזוגות שמשכילים "לקחת אוויר" לפני "שמרימים ידיים" להיעזר באנשי מקצוע, במהלך הנישואין, אם יש מחלוקות סביב גידול וחינוך הילדים, לפנות לטיפול משפחתי והדרכה הורית, אם יש בעיות בזוגיות , חוסר תקשורת, ויכוחים ומריבות, לפנות ליעוץ זוגי, מצליחים פעמים רבות לצלוח את המשברים, לנהל זוגיות טובה ומכבדת, ולשמור על תא משפחתי מאוחד.


לדברי פנינה שקורי בעלת ותק של מעל 20 שנה כאשת חינוך ומדריכת הורים מחולון: "הרבה פעמים אחרי שנולדים ילדים, אי הסכמות שהיו כבר קודם, אך תפסו חלק מיזערי במערכת היחסים הזוגית, תופסים מקום מרכזי ומערערים את התא הזוגי. חוסר הסכמות על אופן הגידול, על חוקים וגבולות, על התערבות המשפחה המורחבת בגידול, על מקום הורי ועל עוד ועוד דברים שהופכים למהותיים".

שקורי מוסיפה כי פניה לגורם חיצוני מקצועי, שאינו מעורב רגשית, כמו הדרכת הורים, יכול לעזור לראות את הדברים מפרספקטיבה אחרת, לראות את כל אחד מהצדדים ואת טובת המשפחה והילדים.

הדרכת הורים , המסתכלת על הכאן ועכשיו, אבל בעיקר על העתיד, לאן אנחנו, זוג ההורים רוצים להוביל את הילדים שלנו והבית שלנו, יכולה להראות ולסייע להורים לראות את המשותף ביניהם, ולעזור למצוא פתרונות לאי הסכמות בדרך של שיח ושותפות. היא מתייחסת לזוג ההורים כיחידה אחת בעלת חשיבות משותפת , שחשוב שיצעדו יחד לטובת המשפחה, וכך אף אחד מהצדדים לא מרגיש מקופח או לא נראה.

בעזרת שיח נכון, והדרכה מקצועית, הזוג לומד לנהל את חוסר ההסכמות, לשוחח על הקשיים ומעבר לטוב שזה עושה להם זו מודלינג נהדר לילדים ולמשפחה כולה.


פנינה שקורי


לדברי סנדרה אלגריסי יועצת נישואין, מטפלת זוגית ואישית, מבת ים

"מגיעים אלי זוגות לטיפול זוגי בכל מיני שלבים בחיי הנישואין שלהם. הבעיה העיקרית שצצה שוב ושוב בטיפולים, הוא העדר תקשורת בריאה והיעדר הקשבה אמיתית". הפגיעה גדולה כאשר מדובר באדם שהוא הכי קרוב אלינו ומתוך האינסטינקט ההגנתי על הלב שלנו אנחנו נוטים להסתגר כדי לא להראות פגיעות מתוך מחשבה שאם נראה פגיעות נראה חלשים, כי אלו הערכים שגדלנו עליהם- פגיעות זה לחלשים. הצורך בתקשורת בריאה בונה מכילה וערכית חייבת להתקיים בכל מערכת זוגית. כאשר מציפים את הקשיים בזוגיות, זה עוזר לצד השני להבין תהליכים ולהביע חמלה לפרטנר שנמצא ממול.

תקשורת בריאה באה לידי ביטוי בהבעת התחושות הפנימיות, הבעת הקושי הריגשי שמתלווה לסיטואציות של חוסר הסכמה.

בתור מטפלת זוגית אני ממליצה לכל זוג שמגיע אלי לטיפול, לשבת אחד מול השנייה להסתכל בעיניים ולדבר ולהביע מתוך רגש . הצד השני מחויב להקשיב ולהכיל את שנאמר ללא תגובה מלבד ההבנה של מה שנאמר. חשוב מאוד להימנע משיח מבקר או מוכיח. אלגריסי מוסיפה כי חשוב מאוד לקבל את הרצון וההתחייבות לשינוי ולהבין שהעבודה על שינוי השיח הפנימי והחיצוני הוא תהליך שבסופו הוא מתגמל יותר: זוגיות ואהבה.

שינוי התנהגותי אישי בהכרח מביא איתו שינוי התנהגותי מצד הבן/בת הזוג, מתוך ההבנה שיש מישהו בעולם הזה שאוהב אותנו צריך להבין שזה לא מובן מאליו וראוי להערכה והוקרה. שפת הזוגיות היא שפה נלמדת ע"י ונרכשת באמצעות כלים מתאימים. חשוב ללמוד אותה למי שנתקל בקשיים . אהבה אינה מובנת מאליה -זוגיות היא ערך עליון.

אבל כאמור לעיל בעידן של היום, זוגות רבים בוחרים להתגרש.



סנדרה אלגריסי


האם אפשר להתגרש יפה ולהישאר חברים? ברור שאפשר, לדברי עו"ד צביה קשת מומחית לדיני משפחה, גירושין ירושות צוואות וגישור בעלת ניסיון של 17 שנים בתחום,  אפשרי וגם מומלץ ביותר, קל יותר, נעים יותר, קצר יותר וזול הרבה יותר והכי חשוב, זו הדרך הטובה ביותר לילדים שהרי לעולם בני הזוג יישארו הוריהם של הילדים גם אם הם ביחד וגם אם לחוד.


על פי עו"ד צביה קשת מאז שנת 2016 החוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה מחייב את מי מבני הזוג שמעוניין לפתוח בהליך גירושין להגיש תחילה בקשה לישוב סכסוך שהינה מעין בקשה "גישורית" שהגשתה לביהמ"ש למשפחה או לביה"ד הרבני מכריזה שיש סכסוך בין הצדדים, אולם מבלי לפרט מהותו וטיבו, מוגשת בקשה בטופס ומיד עם הגשתה נקבעת פגישה ראשונה, פגישת מהו"ת בפני עו"ס יחידת הסיוע של ביהמ"ש או ביה"ד הרבני היכן שהוגשה הבקשה, ובפגישה הראשונה מגיעים ללא עורכי דין.


גם המחוקק ביקש לעצור את הצדדים בטרם ינהלו מלחמות, ולאפשר להם לסלול תחילה מסלול של הידברות, גישור, באמצעות שיח משותף אצל העו"ס, בתקווה כי הצדדים ישכילו לנהל משא ומתן או לפנות לגישור על מנת להתגרש בדרך של פשרות והידברות וללא מלחמות בערכאות.


עוד מציינת עו"ד קשת, כי יש שתי אפשרויות מומלצות לנהל גירושין בדרך של הידברות, האחת, שכל אחד מבני הזוג ישכור לעצמו ייצוג משפטי ועורכי הדין מטעם הצדדים ינהלו משא ומתן ביניהם, תוך קיום פגישות משותפות עם הצדדים או בלעדיהם, ניהול שיח, בניסיון לקדם הסכם גירושין כולל עליו יחתמו הצדדים.

אפשרות נוספת היא גישור, פנייה משותפת של בני הזוג למגשר שהוא בדרך כלל עו"ד מומחה בתחום, שיסייע להם להגיע להסכמות בדרכי שלום ופשרה, בשיח, תוך שיקוף עמדתו של כל אחד מבני הזוג, וניסיון להביא אותם להסכמות כוללות בכל תחומי הגירושין (מזונות קטינים, אחריות הורית, זמני שהות, איזון משאבים, חלקות ההון המשפחתי ועוד)


טיפים ששווה לאמץ – מאת עו"ד צביה קשת


1. סוף מעשה בהתייעצות עם מומחה. אין תחליף ליעוץ משפטי מעו"ד מומחה בתחום, אין משפחה דומה לאחרת, הזוגיות שלכם לא זהה לזוגיות של השכן או השכנה, לכל אדם צרכים, מטרות, וסדרי עדיפויות אחרים. הקדימו לקבל יעוץ מקצועי מעו"ד שיראה לנגד עיניו גם אתכם וגם את הילדים שלכם, עו"ד שלא יגרור אתכם למלחמות מיותרות, אלא לניהול הגירושין במקצועיות, בתבונה, כזה שיוביל אתכם למקסימום תוצאות במינימום מלחמות.

 

2. העדיפו הידברות ודרך של פשרה ולא של מלחמה. פעמים רבות ניתן להשיג תוצאות מעולות במסלול של גישור או מו"מ בין עורכי הדין של הצדדים, מסלול שימנע מכם הוצאות כספיות רבות, בזבוז זמן יקר, והרבה עוגמת נפש.


3. לא מדובר באויב ולא במלחמה. מדובר בבן הזוג שלכם, שעד לא מזמן אהבתם וחלקתם עימו מיטה משותפת, גידול ילדים וחיים שלמים. עם כל הקושי הרגשי והאמוציות שחווים סביב סוגיית הגירושין (בגידות, משבר אמון, מצב כלכלי, רודנות, אלימות מילולית, רגשית, כלכלית , חוסר תקשורת, או כל סיבה אחרת), יש לזכור כי הן האב והן האם ממשיכים להיות ההורים של הילדים וטובת הילדים היא שההורים הגרושים ינהלו מערכת יחסים ותקשורת ראויה, ושכל אחד מההורים יהיה מאושר, כי שטוב להורים, טוב לילדים, גם אם הם בחרו להיות גרושים.


עו״ד צביה קשת


הכותבות הן:


צביה קשת- עו"ד מומחית לדיני משפחה, גירושין ירושות צוואות וגישור

נייד: 054-7289-300 tzviyakeshet.co.il


פנינה שקורי- מדריכת הורים. מאסטר nlp מבוסס מיינדפולנס

נייד 0525424340 pninagan@gmail.com


סנדרה אלגריסי- מטפלת זוגית ואישית, יועצת נישואין, מטפלת בשיטת NLP, נומורולוגית קבלית.

נייד: 054-4997056 algarisi67@gmail.com




Comments


bottom of page