מהפכה באולם הקונצרטים: הקונצרט החכם הראשון בישראל משלב בינה מלאכותית, מוזיקה קלאסית והקהל עצמו
- מיכל ברוטפלד
- 10 ביוני
- זמן קריאה 3 דקות

האם מוזיקה קלאסית יכולה להיות אינטראקטיבית, טכנולוגית, ואפילו... חזותית? אמש (9.6) נערך באולם צוקר שבהיכל התרבות תל אביב אירוע שעשוי לסמן את תחילתה של מהפכה תרבותית: הקונצרט החכם – פורמט חדשני וראשון מסוגו בישראל שמפרק ומרכיב מחדש את חוויית ההאזנה הקלאסית באמצעות בינה מלאכותית והשתתפות פעילה של הקהל.
מאחורי היוזמה עומד ד"ר ברק שוסברגר – כנר, מוזיקולוג, ואיש חזון שמבקש לחבר את המסורת של המוזיקה הקלאסית עם הכלים הטכנולוגיים של המאה ה־21. לצד הפסנתרנית הבינלאומית שיר זמל, הם יובילו ערב שבו המוזיקה לא רק תישמע – היא תיראה, תורגש, ותשוחח עם הקהל בזמן אמת.

מהו קונצרט חכם?
במקום דרישת השקט והנוכחות הפסיבית שמאפיינת את אולם הקונצרטים המסורתי, "הקונצרט החכם" מזמין את הקהל לשלוף את הסמארטפון, להיכנס לאפליקציה ייעודית, ולהיות שותף פעיל – אינטלקטואלית, רגשית וחזותית – ביצירה המוזיקלית המתרחשת על הבמה.
שני רכיבים טכנולוגיים מרכזיים הופכים את החוויה לייחודית:
1 . תוכנייה חיה – פרשנות בזמן אמת
האפליקציה מציגה תוכן מתחלף ודינמי, שמסתנכרן עם הנגינה ומתפתח יחד איתה. המשתמשים יכולים לבחור בין שני מסלולים:
למאזינים מנוסים – הסברים אנליטיים, ניתוח צורני והקשרים היסטוריים;
למאזינים חדשים – פרשנות רגשית, נרטיבית וחווייתית המנגישה את המוזיקה באופן סיפורי ומעורר דמיון.
2 . ויזואליזציה קולקטיבית באמצעות בינה מלאכותית
במהלך הקונצרט, הקהל מוזמן לשתף תגובות, מחשבות ואסוציאציות שמתעוררות בעקבות המוזיקה. המערכת, המופעלת בבינה מלאכותית, מעבדת את התשובות ויוצרת תמונות אמנותיות המתעדכנות בזמן אמת – ויוצרות רובד ויזואלי-קולקטיבי של חוויית ההאזנה.

בין פנטזיה למציאות: התוכנית המוזיקלית
תחת הכותרת "פנטזיה" הערב התמקד ביצירות שמתכתבות עם רעיון הפנטזיה – לא רק במובן הצורני של ה"פנטזיה המוזיקלית", אלא כפוטנציאל להשתחררות ממבנים נוקשים, חציית גבולות אמנותיים, וחיבור חופשי בין עולמות רגשיים:
רוברט שומאן – קטעי פנטזיה, אופ' 73: דיאלוג פנימי בין רגש לצורה, בין רהיטות לגעגוע.
הנריק וייניאבסקי – פנטזיה על נושאים מתוך "פאוסט": וירטואוזיות רומנטית ונרטיב דרמטי.
לאוש יאנאצ'ק – סונטה לכינור ופסנתר: מוזיקה בוערת, מחוספסת ועמוקה, ברוח המאה ה־20.
פרנץ שוברט – פנטזיה לכינור ופסנתר בדו מז'ור, ד.934: יצירה שמרקדת בין עדינות הרוח לעוצמת ההבעה.

בין מסורת לחדשנות
"בעבר," מספר שוסברגר, "הקהל לא רק הקשיב – הוא היה חלק בלתי נפרד מהאירוע: מגיב, מתלהב, לפעמים אפילו משתתף בהחלטות אמנותיות. עם הזמן, התהוותה התרבות המודרנית של ההאזנה הדוממת, שמעריכה את ה'קדושה' של הצליל הטהור. אבל דווקא בעידן דיגיטלי, אפשר להחזיר את הקשר הישיר עם הקהל – לא על חשבון העומק, אלא בעזרתו."
הקונצרט החכם מציע חוויה חדשה של מוזיקה קלאסית: לא מסחור שטחי, אלא הרחבה של גבולות ההבעה, שימוש בטכנולוגיה ככלי לחידוד ההאזנה, ולא כתחליף לה.

לא האמנתי שמוזיקה קלאסית תרגש אותי ככה – וזה קרה באולם צוקר
אני מודה – מוזיקה קלאסית אף פעם לא באמת "דיברה" אליי. ניסיתי כמה פעמים, תמיד הרגשתי שאני קצת מחוץ לעניינים: יושבים בשקט, לא יודעים מתי מותר למחוא כפיים, קוראים תוכנייה שלא מבינים ממנה כלום. אבל הקונצרט שראיתי השבוע שינה לי את כל התמונה.
הוזמנתי ל"קונצרט החכם" של ד"ר ברק שוסברגר והפסנתרנית שיר זמל – ולא ידעתי למה לצפות. ידעתי רק שזה משהו חדש, עם אפליקציה, ושהקהל משתתף. לא דמיינתי כמה זה יהיה מרגש.
במהלך כל הקונצרט החזקתי את הטלפון שלי – לא כדי לבדוק מיילים, אלא כדי לקרוא הסברים בזמן אמת על המוזיקה שנשמעת. בחרתי בגרסה ה"סיפורית", שהייתה ממש כמו מדריך אישי שמלווה אותך פנימה, לתוך הצלילים, הדמויות, התחושות. הרגשתי שאני מבינה מה קורה, לא רק שומעת.
ומה שהכי הפתיע אותי – הייתה האפשרות לשתף מה אני מרגישה תוך כדי. כתבתי כמה מילים על מה שהמוזיקה הזכירה לי, ומהר מאוד ראיתי תמונה מופיעה באפליקציה – תמונה שהמערכת יצרה מהתגובות של כולנו בקהל. זה היה קסום. כאילו מישהו שם הפך את ההאזנה לחוויה קבוצתית, כמעט אינטימית.
היו רגעים שלא רציתי שייגמרו. לא רק בגלל המוזיקה, שהייתה מדהימה (הקטע של שומאן פשוט הכניס אותי למצב נפשי אחר), אלא בגלל התחושה שאני חלק ממשהו חי, עכשווי, אנושי.
אז אם אתם חושבים שמוזיקה קלאסית היא "לא בשבילכם" – תחשבו שוב. הקונצרט הזה הראה לי שאפשר לחוות אותה אחרת – בלי לוותר על העומק, אבל גם בלי לפחד ממנה.זאת הייתה חוויה שאני לא אשכח. ואפילו מצפה לעוד.

לעוד פרטים על המופעים הקרובים ניתן להתעדכן בניוזלטר. http://www.otzartarbut.com/newsletter.html